Опис: жимолость їстівна представляє собою багаторічний чагарник, висотою 60-100 см. Листя довгасто-ланцетне із загостреними вершинами, довжиною до 7 см, з дископодібними прилистниками, зрощеними з короткими черешками. Молоде листя густо опушене, на старих опушення рідкісне або відсутнє. Квітки жовтуваті, воронкоподібні, розташовані парами в пазухах листків. Плоди темно-блакитні з сизим восковим нальотом, довжиною 9-12 мм, форма різноманітна: циліндричні, довгасто-еліптичні, іноді округлі. Дозрівають в кінці червня – в липні. М’якоть соковита, червоно-фіолетова. Насіння дрібне, світло-коричневе, довжиною близько 2 мм. Плоди їстівні, кисло-солодкі. Вживають в свіжому вигляді, а також роблять варення, компоти, сік. Цвіте їстівна жимолость у другій половині травня-червні. Плодоношення – кінець червня – липень.
Поширення: виростає в хвойних і листяних лісах Східного Сибіру і Далекого Сходу.
Використана частина: з лікувальною метою використовуються листя жимолості їстівної, ягоди, стебла, квітки.
У бруньках і листі виявлено крохмаль. Плоди містять вуглеводи, ефірне масло, карбольние з’єднання, спирти, ефіри, жирні кислоти, бетаїн, вітаміни С, В6, фолієву кислоту, Р, дубильні речовини, катехіни, антоціани, лейкоантоціани.
Жимолость їстівна в народному лікуванні
В тибетській медицині кору жимолості рекомендують як болезаспокійливий засіб при суглобовому ревматизмі і головного болю.
Відвар гілок в Забайкаллі застосовується при асциті і набряках будь-якого походження, як сечогінне.
Відвар листя вживається зовнішньо як антисептичний засіб при ангінах, для полоскань порожнини рота, а подрібнене листя місцево – як ранозагоювальний.
Плоди використовуються при гіпертонічній хворобі та брадикардії, цукровому діабеті, ожирінні, авітамінозі С, як жарознижувальний, сокогінний, сечогінний, проносний, а також при атеросклерозі, гастриті, виразковій хворобі, як загальнозміцнюючий і відновлюючий сили засіб.
На Камчатці плоди застосовуються при захворюваннях шлунка, печінки, як загальнозміцнюючий. Відвар листя і квіток використовують при хворобах горла, очей і шкірних захворюваннях. Сік вживають при дерматозах.
Рецепти з жимолостю:
3 столові ложки подрібненого сухого листя залити 200 мл води, кип’ятити 3-4 хвилини, настоювати 2 години, потім процідити. Застосовують для полоскання порожнини рота при ангіні.
свіжий сік п’ють по 1 столовій ложці 3 рази на день при дерматозах.
20 г плодів залити 200 мл води, кип’ятити на слабкому вогні в закритому емальованому посуді 6-7 хвилин, настояти 2 години, процідити. Приймають по 12-13 склянки 2-3 рази на день за 30 хвилин до їжі при гіпертонії, гастриті, виразковій хворобі і як загальнозміцнюючий засіб.