Лимонник китайський – дерев’яниста ліана з кучерявими гілками довжиною до 10 м і з зморшкуватою темно-коричневою корою. Листя еліптичні або овальні, квітки біло-рожеві, запашні, зібрані в щільне кистевидное суцвіття. Плід-куляста кістянка червоного кольору. Стебла, коріння і плоди при розтиранні пахнуть лимоном.
Поширення: лимонник поширений на Далекому Сході Росії, у Східному Китаї, Японії та Кореї. Росте в змішаних лісах, на узліссях і вирубках, по берегах річок.
Збір і заготівля: плоди заготовляють у вересні у фазі повної зрілості. У лікувальних цілях їх можна використовувати свіжими і сухими. Для сушіння плоди підв’ялюють, а потім сушать на сонці або в сушарках при температурі 40 ° С. Віджимаючи з плодів сік, промивають жом, звільняють насіння і сушать їх.
Вирощування: можна виростити тільки в досить м’якому кліматі. Дорослі рослини витримують мороз до-17С, але при цьому молодий підріст може померзнути. Віддає перевагу пухкому, добре дренованомую, але утримуючому вологу родючому грунту в легкій півтіні. Необхідна опора, навколо якої рослина буде обвиватися. Легко розмножувати навесні або на початку літа зеленими живцями довжиною 5 см.
Лимонник китайський у народному лікуванні
Застосування: лимонник здавна застосовувався в народній медицині народів, що населяють Східну Азію, як зміцнювальний і стимулюючий засіб. Також він використовується і в офіційній медицині. Фармацевтична промисловість випускає настоянку, порошки і таблетки лимонника. Препарати лимонника застосовують як стимулюючий і тонізуючий засіб при фізичній і розумовій перевтомі, вони ефективні при астенічних і депресивних синдромах. Настоянка лимонника підвищує адаптивні властивості організму, її використовують для профілактики грипу у дорослих і дітей.
Порошок насіння лимонника використовують при гастритах, спричинених підвищеною кислотністю шлункового соку. При гастритах, викликаних зниженою кислотністю шлункового соку рекомендують пити сік ягід.
Рецепти:
- приготування відвару плодів: 1 ст. л. сухих плодів стовкти, залити 1 склянкою киплячої води і тримати на водяній бані 15 хв. Приймати 2 рази на день по 1 ст. л. 2 рази на день не менше, ніж через 4 години після їжі.
- приготування настою листя: 1 ст. л. сухого або свіжого листя заварити 1 л окропу, настояти 1 год, процідити. Пити як чай, при бажанні можна додати цукор за смаком.
- приготування настоянки плодів: подрібнені ягоди помістити в посуд з темного скла, залити 95 °-ним спиртом у співвідношенні 1:5, щільно закрити і настоювати 14 днів в темному місці, періодично збовтуючи. Потім процідити через 2-3 шари марлі і через кілька днів повторити цю процедуру. Готова настоянка має бути прозорою. Приймати натщесерце по 35-40 крапель 2-З рази на день протягом 3 тижнів.
Протипоказання:
препарати лимонника китайського протипоказані при нервовому збудженні, підвищеному кров’яному тиску, безсонні і серцевих захворюваннях. Як сильно діючі засоби їх приймають суворо за призначенням лікаря. Не рекомендується приймати ввечері, перед сном.