Аптека на городі

Календар
«  Серпень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 2
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Порічки

Червона смородина: корисний склад ягід

Червона смородина дуже цінується ще з 16 століття за свої цілющі властивості. Її вже тоді вважали джерелом довголіття і здоров'я, подарованим нам природою. Народні цілителі досі використовують природні властивості смородини. Наприклад, знаючи про високому вмісті в смородині пектину, вони рекомендують її вживання для виведення з організму шлаків і токсичних речовин. Народні медики вважають, що вона може попередити виникнення запальних процесів, вони її застосовують для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту і для гальмування формування новоутворень в організмі.

Червона смородина, її плоди містять мінеральні солі, вітаміни (Р, С, А), пектинові і дубильні елементи, майже 4% різних кислот і 10% цукру. Але, незважаючи на все це багатство, наприклад, по включенню вітаміну С вона відстає від чорної. Зате в порічки вміст елементів заліза, необхідного для судин, калію - вище. Він (калій) робить благотворний вплив на серце і виводить зайву вологу з організму. І зміст такого вітаміну, як вітамін Р, теж вище в порічки. А ще в порічки більше вітаміну А. Смородина також містить багато вітамінів груп В1, В2 і каротин і дубильні елементи.

За підсумками наукових досліджень, червона смородина ще містить і кумарини з фурокумаринами. Ягоди цінними елементами, які володіють протипухлинними і знеболювальні властивості. Кумарином називають природна речовина, що вважається ліками для зниження згортання крові. Пектинів в смородині міститься приблизно стільки ж, скільки можуть містити аптечні препарати. Йоду в порічки приблизно як і в хурмі або фейхоа.

Червона смородина підходить для приготування різних страв. Її часто заморожують і, звичайно, консервують. Ще з смородини варять смачні варення і компоти, сиропи, желе, з неї вичавлюють соки, готують безалкогольні та алкогольні напої. Вона годиться і для приготування морсів, квасів, соусів, супів і салатів.

Користь і властивості червоної смородини

Ягодам смородини притаманні цінні поживні та лікувальні властивості. Наприклад, смородина у багато разів покращує роботу кишечника, активує виведення зайвих солей. Вона – відмінне протизапальний засіб, а також кровоспинний, жовчогінну, проносне і жарознижуючий. Вона, завдяки високому рівню змісту пектинів, які допомагають виводити холестерин, відмінно чистить людський організм.

Для лікування серця, судин, зцілення від атеросклерозу плоди червоної смородини застосовують для приготування зілля, не знімаючи з гілочок. Їх в обсязі двох чайних ложок запарюють в повному склянки крутого кип ’ ятку, потім наполягають, охолоджують і беруть за неповним склянці протягом усього дня до прийомів їжі. Виходить досить смачний, ароматний і корисний напій.

Червона смородина: плоди

Тільки що зняті з гілки плоди червоної смородини і виготовлені з них продукти дуже корисні. Вони підвищують апетит, сприяють поліпшенню засвоюваність білка тваринного походження, сприяють кишкової перистальтиці. Смородинові гарні плоди при алергії і як послаблюючий засіб.

Зібрані плоди довго зберігати не рекомендується. Вони прокиснут через 2 дні, навіть якщо Ви будете тримати їх у холодильнику. А ось заморожені ягоди зберігають свої корисні властивості дуже довго. Важливою умовою вживання ягід є їх повна зрілість і цілісність.

Червона смородина: сік

З ягід смородини можна вичавити прекрасний сік. Він має загальнозміцнюючу, освіжаючим, жарознижуючою властивостями. У спеку їм можна з легкістю втамувати спрагу. Він може допомогти зняти нудоту, підвищити кишкову перистальтику, вивести з сечею зайві солі. Смородиновий сік – відмінне протизапальну, проносне, кровеостанавливающее і жовчогінний засіб. Якщо Ви дотримуєтеся якої дієти, включіть смородиновий сік в раціон.

Сік можна пити і при спазмах і кольках. Він виводить сечокислі солі, а значить, і позбавляє від каменів.

Плоди і сік смородини стимулюють роботу всього ШКТ. А якщо у Вас виникла делікатна проблема із запорами, то, швидше за все, зможе Вам допомогти наступний рецепт. Беремо 3 столових ложки смородини, заварюємо склянкою вскипевшей води, наполягаємо 4 години, проціджуємо і пити по 50 мл 4 рази до їжі, приблизно хвилин за 30.

Червона смородина: листя

Як і сік, і плоди смородини, корисні смородинові листя. Вони також володіють лікувальними властивостями. Вживаючи настій листя, можна вирішити таку проблему, як гіповітаміноз. Одну стіл. ложку смородинового листя заливаємо 0, 5 склянка води і 15 хвилин прогріваємо, використовуючи водяну баню. П'ємо цей настій 5 днів за 13 склянки в день.

З давнього часу використовують листя і при лікуванні циститу. Причому можуть підійти і сушені, і свіжозібране листя. Беремо близько 50 грамів листя, заварюємо склянкою крутого кип ’ ятку, наполягаємо в закритій банці або термосі 4 години, проціджуємо і п'ємо по5 разів на день до їди.

Цікавий факт, що, не зважаючи навіть на кислий смак самих смородинового ягід, її листя здатні нормалізувати надмірну кислотність травного соку, що знаходиться в шлунку. Рецепт такий: беремо один літр вина, бажано, білого і заливаємо їм свіжі смородинові листя в кількості 50 г. Наполягаємо залиті вином листя близько двох тижнів, причому ємність повинна зберігатися в затемненому місці при середній температурі. Таку настоянку рекомендується приймати за півгодини до їди по 50 грамів.

Смородина – прекрасний сечогінний засіб. Потрібно взяти приблизно 20 грамів смородинового листя, запарити їх склянкою вскипевшей води, потім настояти і повністю охолодити. Таку настоянку рекомендують приймати тричі на добу (по 2 столових л).

Червона смородина: застосування та протипоказання

Незважаючи на всю корисність смородинового ягід, соку і листя, все ж існують і протипоказання до її застосування. Головне протипоказання – виразкові захворювання шлунку і 12-типерстной кишки, гепатити, гастрити, слабка згортання крові і захворювання на гемофілію.