Плоди ліаноподібних рослин – ягоди – дуже смачні, корисні, усіма улюблені і мають високу харчову цінність. Однією з найулюбленіших і дивовижніших для наших місць ягід є ківі або китайський агрус. Багато хто полюбив ці плоди за незвичайний оригінальний смак, кулінари і кондитери високо цінують естетичний вид ківі в розрізі, використовуючи його як прикраси для різних страв і кондитерських виробів. Проте найголовнішим достоїнством незаперечно є корисні властивості ківі.
Чим корисне ківі?
Ківі – справжня комора природи, в нім знаходиться маса вітамінів, вуглеводи, білки, мікроелементи, клітковина. По багатьом показникам ківі – рекордсмен серед інших ягід і фруктів.
Вітамінний ряд, що міститься в ківі дуже широкий. У великій кількості в плодах міститься вітамін С – близько 92 міліграма на 100 г ягоди, це більше ніж в цитрусових, смородині і болгарському перці. Також до складу ківі входять вітаміни В2, В3, В9 (фолиевая кислота) і В6 (у 100 г ягоди знаходиться 4% денної норми цього вітаміну). Окрім цього ківі містить вітаміни А, Е, D, нікотинову кислоту. Мікро і макроелементи, що входять до складу ківі, : магній (30 міліграм на 100 г), калій (300 міліграм на 100 г), натрій (3 міліграми на 100 г), кальцій (40 міліграм на 100 г), залізо (0,41 міліграм на 100 г), фосфор (34 міліграми на 100 г), цинк, марганець. Близько 10% в ківі складають моносахариди, дисахариды і клітковина. Примітно і те, що в цій ягоді мінімум калорій – всього 50 на 100 г продукту, це робить ківі незамінним продуктом харчування для “дієтчиків” і людей, що прагнуть до схуднення.
Корисні властивості ківі і його вплив на організм
Вживання ківі найсприятливішим чином позначається на імунній системі людини, вона активізує свою роботу, посилюються захисні і відновні функції, значно підвищується стресостійкість організму.
Ківі можна по праву вважати лікарською ягодою. Речовини, які в ній містяться, позитивно впливають на сердечну діяльність, активізують клітинний обмін, покращують травлення, мінімізують ризик виникнення онкозахворювань. Користь ківі ощутима при регулярному його споживанні. Цей продукт є відмінним профілактичним засобом при ревматичних хворобах, запобіже розвитку сечокам’яної хвороби, покращує роботу дихальної системи.
Вживаючи ківі щодня можна позбавити свій організм від шкідливого холестерину, зміцнити стінки дрібних судин і капілярів, нормалізувати склад крові, понизити ризик розвитку тромбозу, запобігти розвитку гіпертонії.
Користь ківі у помірному споживанні.
Ківі екзотичний фрукт – багатий фруктовими кислотами, тому його вживання може викликати пощипування, легке паління в ротовій порожнині. Дітям не варто давати велику кількість ківі із-за ризику виникнення дерматозів ротової порожнини. Не варто вживати ківі з молоком. Пам’ятаєте, що надмірне вживання цього фрукта може привести до алергії.